De aller fleste elsker vel valper og særlig på bilder. Jeg tror jeg kunne hatt valp bestandig! Grunntrening er det aller morsomste jeg vet. Du starter med et fantastisk lite vesen som du gjennom grunntreningen skal bli kjent med og hjelpe å forme til den hunden du ønsker deg. Blanke ark og fargestifter tel – kan det bli bedre? I denne serien vil jeg skrive om mine tanker om valper og grunntrening. Jeg håper og tror enda flere fra CATCH-teamet vil slenge seg på med sine tanker om disse temaene, for her kan vi alltid inspireres og få nye ideer fra andre!

Gummi går på presenning

Gummi 8 uker går på en knitrende presenning for første gang.

Det ER en del jobb med valp og for mange kan det føles unødvendig tungvint å bruke så mye tid på trening og forebygging hos valpene. Men det er utrolig mye lettere å lære hundene det vi ønsker enn å avlære drøssevis med uvaner senere, derfor lønner det seg å ha et mål og en plan om hvordan du skal komme deg dit.

 

#1 Hvor vil du?

Du sitter med verdens søteste valp i fanget, men hvordan vil du at hunden din skal være om 1 år? Eller om 10 år? Det finnes ingen fasit for hva som er den perfekte hunden, det er individuelt, men en del ting pleier å gå igjen. Noen stikkord kan være:

  • Husregler (hva skal hunden få lov til og ikke)
  • Møtesituasjoner (hva vil du at hunden skal gjøre når dere møter folk ute eller dere får besøk hjemme)
  • Manerer på tur (innkalling, passeringer, gå pent i bånd mm)
  • Fysisk håndtering og stell, inkludert sårstell (kloklipp, bading, sjekk av ører og munn mm)
  • Vil du satse på en bestemt hundesport? Eller kanskje prøve alle og se om noe faller i smak?
  • Hvilke miljøer skal hunden måtte fungere i (en ren gårdshund som aldri drar noe annet sted utsettes for helt andre krav enn en byhund eller en konkurransehund)
  • Annet som er viktig for DEG?

 

Gaffa 8 uker på sitt aller første kurs på Kungliga Hundar i Göteborg.

 

#2 Hvordan vil du komme dit?

Det finnes ulike filosofier for trening av hund alt fra trening basert kun på korrigering og en tro om at mennesket skal være «sjefen» til mer moderne belønningsbasert trening med lokking eller klikkertrening. For min del har jeg levd med hunder i over 30 år og vært med på de aller fleste variantene av trening fra den gammeldagse «dominansbaserte» treningen jeg vokste opp med via trening basert på lokking med godbit til jeg i dag holder på med klikkertrening. Som nerd og biolog er prinsippene bak klikkertreningen viktige for meg. Jeg setter pris på å kunne lese artikler om hvorfor metoden fungerer som den gjør og systemene som gir den effekten vi ser.

Jeg skriver denne artikkelen basert på noe jeg skrev for 5 år siden da jeg satt med Gummi som unghund, min første rent klikkertrente hund. På dette punktet i den artikkelen skriver jeg om utfordringene med å endre seg og treningsmetodene sine. Og det å ha uvaner kjenner jeg meg fremdeles igjen i, men jeg skal innrømme jeg nå til dels har glemt litt hvor vanskelig det var for meg å gå fra lokking til klikkertrening. Du må lære å tenke annerledes og du må ofte tenke før du handler i stedet for å gjøre det instinktivt. Det viktige i den prosessen er å huske på at feilene man gjør er ens egne, ikke feil med metoden. Og ikke minst kan jeg nå med litt større sikkerhet love at man venner seg av med de fleste uvanene. Og så får man nye, men det er et annet tema. :)

 

 

Meg som "valp" med tre irske terriere som ble oppdratt helt annerledes enn mine hunder blir i dag.

For ordens skyld anbefaler naturligvis vi i CATCH Hundetrening moderne metoder med positiv forsterkning.

 

#3 Lag lister

Hva er vel bedre enn planlegging? (Naturligvis er riktig svar «ikke noe»!)

  • Hva slags forsterkere kan du bruke i treningen? Ranger ulike typer godbiter og vær kreativ – kanskje fungerer gulrotbiter eller vafler? Sosial belønning? Ulike former for lek? Ulike belønninger rundt deg slik som å lukte på spennende lukter, jage ekorn, andre hunder og annet som kan være en problematisk forstyrrelse om du ikke bruker det som en strategisk belønning. Er det noen forsterkere du ønsker å kunne bruke, men som valpen viser liten interesse for?
  • Hvilke konkrete ting vil du lære hunden? Det finnes gode grunnferdighetsskjemaer for ulike hundesporter og Maria Brandel har en god oversikt over vikte grunnferdigheter i sjekklistene til sin bok «Från valp till stjärna».
  • Hvilke steder/underlag/lyder/typer mennesker osv vil du introdusere valpen for?

Kullet til Gaffa (Maria Brandels "Valp till stjärna-kull) var vant med å ha metall i munnen fra de var i valpekassa og det har jeg forsøkt å opprettholde hele veien. Bruksmetallen var hennes favorittapportbukk fra dag 1.

I del to vil jeg gå mer i detalj på grunntrening for familiehunden (alle hunder er jo familiehunder enten de trenes i hundesport i tillegg eller ikke) og del 3 blir grunntrening for konkurransehunden eller treningspartneren.

Ønsker du å jobbe mer praktisk med grunntrening? Vi i avdeling Follo & Moss har valpekurs på tirsdager med fokus på familiehunden. Dette kurset er modulbasert og det er mulig å starte opp kontinuerlig (forutsatt at det er plass) slik at man slipper å vente i flere uker før man kommer i gang med sin nye valp. Påmelding finner du her: http://www.catchhund.no/no/kurs/117-valpekurs

Har du valp/unghund som du ønsker å trene i en eller flere hundesporter? I mai starter vi opp kurs basert på Maria Brandels «Från valp till stjärna». Dette kurset går annenhver uke og gir dermed oppfølging over en lang periode slik at man får maksimalt utbytte! Info og påmelding finer du her: http://www.catchhund.no/no/kurs/153- De første tre som melder seg på får boken inkludert i kursprisen!