Å trene triks med hunden er veldig gøy og god mental trening for den. Det kan også gi oss som trener hunden en utfordring, siden man må være litt pirkete på detaljene og ofte gå tilbake noen skritt før det løsner ordentlig.


Å trene triks med hunden er veldig gøy og god mental trening for den. Det kan også gi oss som trener hunden en utfordring, siden man må være litt pirkete på detaljene og ofte gå tilbake noen skritt før det løsner ordentlig.
Dette er noe som også er veldig lett å utføre hjemme på stuegulvet og passer like godt for valper som for voksne hunder.

Trikset som jeg har valgt å kalle "skamme seg", ønsket jeg å lære hundene mine rett og slett fordi det er ser veldig fint ut. Både å vise frem, men også på bilder.

 

Klikker armbånd kan kjøpes her.

Før jeg starter treningen finner jeg frem:
- et armbånd til å feste på klikker
- godbiter som jeg vet hundene mine vil jobbe for
- en klikker som gjør det mer presist for hunden hva jeg ønsker å belønne
- en matte på gulvet som hundene sitter på når vi trener.

Sånn ser Tiki ut i startposisjon - veldig klar til å trene.

 

Startposisjon:
Når jeg skal starte treningen vil jeg ha hunden sittende stille foran meg. Denne startposisjonen bruker jeg aktivt i treningen min for da vet jeg at hunden min er klar for å trene. Dette skaper renere repetisjoner siden hunden har fokus og ikke gjør masse andre greier.
Da kan jeg også løse hunden ut fra den statiske posisjonen, ved å kaste en godbit vekk fra matta og den kommer tilbake i startposisjon etter godbiten er spist. En god vane uansett når man skal trene - at hunden skal sjekke inn etter belønning.

Armbåndet settes på rundt neseryggen og under haken til hunden:
Nå ønsker jeg at hunden skal bruke framlabben for å fjerne armbåndet, når hunden gjør dette = "KLIKK" og gi hunden en godbit
Dette belønner jeg 4-5 ganger før jeg gir hunden en liten pause. Da tar jeg av armbåndet og kaster en godbit vekk fra matten så hunden må reise seg opp for å hente den.
Når hunden kommer tilbake på matten og setter seg foran meg, setter jeg på armbåndet igjen og gjør det samme engang til.

Mange bruker også en tape bit på neseryggen, men hundene mine brydde seg ikke noe særlig om den og satt for det meste helt stille. Så ved å bruke klikker armbåndet ble det tydeligere at de ønsket å fjerne den som gjorde at jeg fikk belønnet oftere. Målet er jo å fjerne armbåndet så fort som mulig, siden dette kun er et hjelpemiddel i starten. Dette kan variere fra hund til hund siden noen hunder kanskje er mer sensitiv på dette enn andre.

 

Teste om hunden gjør det uten armbåndet:
Når hunden kommer tilbake etter belønning setter jeg ikke på armbåndet denne gangen, men venter å ser om den tilbyr samme atferden eller om den prøver på noe som kan bli den atferden jeg er ute etter.
Det kan være om den tar ned hodet, letter på labben, tar labbene opp mot hodet og lignende - dette er små steg jeg kan belønne for å etter hvert skape den atferden jeg ønsker.

Nå blir jeg enda mer nøye på hva jeg belønner.
Nå som jeg har belønnet disse små stegene, må jeg vente på at det hunden tilbyr er enda nærmere målet. Så nå visker jeg ut de små stegene og endrer kriteriet mitt - det vil si at jeg ignorerer og venter:

Dette belønner jeg ikke, men fortsetter å vente.

 

Dette belønner jeg og her begynner jeg å sette på kommando: "Skamme seg"

Generalisering:
Nå som treningen sitter godt hjemme på stuegulvet og ute i hagen, må jeg også trene på det andre steder.
Jeg ønsker jo å vise til alle hvor søt hunden min er i alle mulige settinger og at hun utfører det på første kommando.
Da reiser jeg rundt til familie, venner og viser det frem til treningskompiser på hundetrening.

Jeg: "Vil dere se hvor søt Tiki er?"
Alle sier selvfølgelig: "JA"
Jeg: "Tiki, skamme seg"

BOOM!!!

Lykke til med treningen!