På dager som har vært så varme at jeg velger og ikke trene med hundene mine, kjører jeg godbitsøk hjemme i hagen etter vi har gått tur.
De får 3-4 økter hver med godbitsøk, en tur innom hageslangen eller en svømmetur og sier seg fornøyd med det.

For å ta dette godbitsøket på bakken til et nytt nivå, tenkte jeg å vise dere hvordan man fint kan utfordre hundene i søke ved å få hodet litt opp fra bakken.

 


Her brukte jeg godbiter som jeg delte i 4, så de ikke blir så store at hundene ser de.

 

Om du ønsker å bruke litt av porsjonen med mat til hunden kan man også gjøre det.
Hvis man kun har lagt ut søk til hunden på bakken, kan det hende at hunden ikke forstår at den må løfte opp hodet sitt med engang.


Man kan derfor vise med hånden for å hjelpe hunden, men om man ikke vil hjelpe hunden så mye er disse sprekkene på muren fine å bruke for å heve hodet. Ved å legge noen godbiter/mat på bakken også legge de i sprekkene som går fra bakken og opp på muren vil det også være en god hjelp i starten. Da vil det også komme mer naturlig etter hvert at hunden søker lenger opp i håp om å finne mer.
Fyll gjerne på med litt ekstra godbiter/mat i starten så hundene får masse belønning for søket, for så å minske for at de må søke mer etter belønningen.

 


I hagen er jeg så heldig å ha denne muren, som skiller tomten mellom oss og naboen.
Den er perfekt å bruke til godbitsøk.

Med mange små hull som jeg putter godbitene inni, i forskjellig høyde som gjør at hundene må søke fra bakken og helt opp til toppen på muren.


Tiki og Ezy - godbitsøk på mur.

 


Denne steinen, som også er i hagen min pleier jeg å legge godbitene litt ned mellom gresset og kanten på steinen.
Her må hundene søke lenger ned i gresset og lukte seg frem. Her ser man tydelig på dalmatineren Frank har funnet en godbit under steinen. 

 

En steinrøys er også veldig fin å bruke til søksarbeid.
Jo flere skjulte hulerom i forskjellig størrelse og høyder skaper et enda mer nøyaktig søk hos hundene.

Om du merker at hundene sliter med å finne godbitene og melder seg ut av søket, kan man hjelpe de med å strekke hånden ned mot der godbiten befinner seg eller ha på kobbel.

Men la hunden jobbe, den blir god på å finne løsninger på egenhånd og mer selvstendig hvis den får bruke hodet sitt selv.

 

Lykke til med treningen :)