I forrige artikkel gikk vi igjennom hvordan man starter opp sporing på hardt underlag.

Når man har gått en del spor og hunden skjønner hva vi er ute etter, er tiden inne til å begynne med underlagsoverganger.  En overgang kan for eksempel være at sporet starter på asfalt og går ut på grus, gress eller lignende.  Når man jobber med underlagsoverganger så legger kun korte spor, og fokuserer på teknikken. Vi ønsker at overgangen skal være sømløs. Når man har fått på plass markering av gjenstander, kan man gjerne legge ut en gjenstand rett etter at man kommer ut på underlag nr. 2, som en belønning. De fleste hunder synes det er enklere å komme fra asfalt og gå ut på gress eller grus, og så at det igjen blir vanskeligere å gå fra gresset/grusen og ut på asfalten igjen. Derfor begynner jeg ganske kjapt med å gjøre dette. Da legger jeg også gjenstanden (hvis jeg har markering inne) på underlag nr. 3. Hvis man ikke har markeringen inne kan man legge en godbit, husk bare at det må være en godbit som ikke skiller seg ut fra underlaget slik at hunden kan se den.

Varier underlagene så mye du kan, og bruk fantasien for hva som kan være et underlagsskifte.

Vinkler er også noe man bør bruke mye tid på for at disse skal bli bra. I starten legger vi buer. Vi starter med svake buer og så bøyer vi dem mer og mer til de blir skarpe vinkler. Tanken er da at hunden lærer seg å spore igjennom vinklene. Ha tålmodighet og ikke gå for fort fram.

Gjenstander kan fungere som en belønning i sporet. Noen hunder synes imidlertid at sporet er for spennende og morsomt til at de gidder å bry seg om gjenstandene. Det er derfor viktig at vi bruker mye tid på å trene inn markering og gi gjenstandene masse verdi. Siden sporing på hardt underlag ikke er noen konkurransegren er det ingen krav til hvordan gjenstander man bruker. Jeg bruker mye forskjellig, det kan være biter av en tennisball, biter av et gummirør, IPO gjenstander og metallgjenstander. Hvis du ønsker å trene med metallgjenstander er det viktig at disse er av rustfritt materiale, og ikke zinkbelagte. Hvis hunden skulle sluke en gjenstand kan de zinkbelagte være farlige for dem.

Jeg lærer alltid inn gjenstander og markering utenfor sporet.  Finn fram hundens favorittgodbiter og en gjenstand.  Vis hunden gjenstanden og legg den på bakken. Belønn når hunden viser interesse. Prøv å rekke å belønne før hunden ser på deg. Det er gjenstanden den skal se på, så i starten må du være superkjapp.  Neste steg er å be hunden legge seg (hvis du vil ha dekkmarkering), legg gjenstanden mellom labbene og belønn når hunden ser på gjenstanden. Hvis hunden synes det er greit kan du gjerne stå med et ben på hver side av skuldrene til hunden slik at du kan slippe belønninger rett ned foran nesen til hunden. Belønn med så høy frekvens at hunden ikke rekker å se opp. Etter hvert utvider du tiden hunden skal se på gjenstanden før du belønner.

Når du har en bra markering utenfor sporet kan du teste og legge ut gjenstanden i sporet. Det er nå veldig viktig at du ikke holder hunden igjen ved gjenstanden, den skal markere helt på eget initiativ. Gjør den ikke den, tren mer utenfor sporet.

Husk å variere gjenstander, og lån gjerne gjenstander av andre så hunden ikke blir vant til at det kun er en spesiell type gjenstand eller en spesiell lukt (din) den skal markere på.

Lykke til med treningen!