De som kjenner meg vet at jeg er litt over gjennomsnittet interessert i sportrening.  Jeg startet å gå spor med min første malle for over 20 år siden. Den gang var man veldig opptatt av å gå rett frem i skogen (alle som har prøvd det, vet jo hvor lett det er) og man fikk i hvert fall ikke gå spor før man kunne vikle opp sporlina på en skikkelig måte. Det var mitt første møte med sportrening. Etter hvert gikk jeg bl.a. sporkurs for Knut Amundsen som har enorme kunnskaper om spor og her lærte jeg masse som jeg fremdeles bruker i treningen min.

I starten gikk jeg kun spor i skogen, men gjennom årene har jeg blitt mer og mer interessert i å spore på forskjellig underlag. Da jeg fikk Gøye hadde jeg en tanke om at det kanskje kunne bli IPO på oss, så vi startet med godbitspor på gress.

Nå går jeg spor hele året, så det blir mange forskjellige underlag. De siste årene har jeg blitt veldig interessert i å gå spor på harde underlag. Jeg har bl.a. gått flere sporkurs for Tobias Gustavsson som til daglig jobber på SWDI (Scandinavian Working Dog Institute). Her utdanner de bl.a. forskjellige typer sporhunder, og har blant annet Svenske Forsvaret, Statens Naturoppsyn og Norske Redningshunder som kunder.

Det som er fint med å gå spor på harde underlag, er at det er mye enklere og mindre tidkrevende sporlegging enn skogsspor. Man kan kjøre ut til en skole, p-plass eller lignende. Man slipper å streve rundt i ulendt terreng i skogen og bli våt overalt. I starten har man jo heller ikke noe særlig liggetid så når man har lagt sporet kan man lufte hunden litt og så kan sporet gås.

Hvordan man startet kom litt an på hunden. Har man en hund som veldig lett går opp i stress og blir fort gira, så lar man hunden sitte i bilen mens man legger sporet. Har man derimot en hund av det litt mer rolige slaget kan man godt teste ut og la den se at sporet blir lagt ut.

Hvis hunden er en fersk sporhund og den tåler å sitte og se på, kan man gjøre litt mer utav selve sporleggingen. Man kan smyge seg litt av gårde slik at hunden blir nysgjerrig, gjerne ta nedi asfalten med håndflatene innimellom. Er det temperatur til det, gå barbeint.

Jeg er veldig forsiktig med å bruke godbiter når jeg legger spor på asfalt, de blir veldig lett synlige og jeg ville ikke ha en hund som går og kikker etter pølser. Hvis hunden trenger litt hjelp, så kan jeg bruke en pølse som jeg gnir litt på asfalten, da blir det litt lukt men det synes dårlig. Hvis jeg bruker godbiter, så bruker jeg gjerne påleggsskiver el som er ganske flatt og ikke synes så bra.

De første sporene er ikke spesielt lange, kanskje 20-30 m. Jeg bruker en kort line og går nære hunden slik at den ikke kan slå for langt ut, dvs. jeg hjelper hunden til å gjøre mindre «feil».  Ha leker eller godbiter i lommen, slik at du kan belønne hunden underveis evnt. hvis dere ikke kommer til slutten så kan du belønne hunden mens den fortsatt er motivert for å spore. Husk å belønne i sporets retning, vi ønsker jo at hunden skal ha fokus fremover og ikke bakover mot oss. Det kreves ofte litt trening for å klare å kaste leker/godbiter akkurat rett for an nesen (ja, jeg snakker av egen erfaring). Vi ønsker ikke å kaste for langt foran hunden slik at den stopper og spore for å ruse fremover for å ta belønningen, vi ønsker jo heller ikke å kaste belønningen i hodet på hunden. Kan være lurt å tørrtrene litt først så du vet sånn omtrent hvor mye du skal ta i for at belønningen skal lande der du ønsker. En annen ting som er viktig når du skal kaste belønninger er å ikke «bråke» for mye, slik at hunden blir forstyrret og begynner å snu seg mot deg fordi den forventer en belønning. Fokuset skal være fremover i sporet, det er det aller viktigste å få til.

 Hvis du legger sporet på en parkeringsplass eller annen åpen plass, så tenk litt på hvor du legger det. Legger du sporet midt på plassen gjør du det veldig vanskelig for en fersk hund, legg heller sporet langs vegger etc. slik at sporet ligger litt skjermet. Synes du det er vanskelig å huske hvor du har godt så kan du bruke kritt å merke med. Bare vær litt oppmerksom, for vi har sett at noen hunder blir opptatt av krittmerkene og ”støtter” seg på disse. Kan du ikke bruke kritt, så må du bare finne deg andre holdepunkter, striper i asfalten, en stein etc. Man blir ganske flink til å finne seg holdepunkter når man har gått en del spor.

Neste steg i treningen er å innføre underlagsoverganger, vinkler og gjenstander, så følg på bloggen.