Alle hundeeiere har noen ting som er viktigere for dem å lære hunden enn andre, og for veldig mange er en av de tingene som står høyt oppe på ønskelisten å gå fint i bånd.

Det er flere grunner til at mange hunder trekker i båndet, og har du et ønske om å trene det bort bør du først kartlegge hva som er grunnen til at din hund gjør det. Ofte er det flere faktorer som spiller inn når de drar. Noen av grunnene til at hunder trekker i bånd er at de...

  • ...ønsker å hilse på forbipasserende hunder og mennesker
  • ...vil snuse på trær/lyktestolper langs veien
  • ...går naturlig fortere enn oss mennesker
  • ...er avlet for trekking

Hunder gjør det som lønner seg for dem, og hvis de erfarer at de kan dra i båndet for å komme dit de vil, gjør de det også neste gang de vil komme frem til noe/noen. Idet hunden har klart å trekke oss med bort til den lyktestolpen den ville snuse på eller til den hunden den ville hilse på får den sin «belønning» for strevet. For husk at hva som er en god belønning er opptil hunden å avgjøre, og det kan være mer enn bare godbiter og leker. Alt hunden selv vil jobbe for er en belønning, så selv om ikke vi fysisk gir den en belønning sitter den igjen med følelsen av å lykkes og vil gjøre det samme også neste gang.

Husk derfor på å ikke la hunden dra deg med på tur om du egentlig ønsker at den skal gå fint i bånd. Når den eventuelt begynner å dra stopper du helt opp og venter til hunden selv slakker båndet ved at den enten tar kontakt med deg eller f.eks. setter seg. Når båndet er slakt kan du på nytt gå fremover. Hvis du har en hund som drar mye, vil det bli en del stopping i begynnelsen, så denne treningen krever at eier er konsekvent og tålmodig!


I tillegg til å stoppe når den drar, bør vi også skape en forventning til oss selv. Hvis hunden har en forventning til at det er gøy å være rundt oss kan vi konkurrere med mange forstyrrelser, i tillegg til at den begynner å følge med på oss. Hunder går naturlig fortere enn oss, som er med på å gjøre at den drar når den går i bånd, hvis vi derimot lærer den at det lønner seg å følge oss der vi går og i det tempoet vi holder gjør vi det enklere for hunden å forstå at den må sette ned tempo og ikke trekke.

Når vi øver på dette, belønner vi at hunden selv på eget initiativ tar kontakt med oss. Det kan enten være små treningsøkter hvor vi trener konkret på dette, men det kan også være når vi går på tur eller er med hunden ellers i dagliglivet. F.eks. når vi er ute på tur. Hvis hunden da stopper opp og kikker på oss uten at vi har sagt noe, belønn det. Når vi har belønnet at hunden selv tar kontakt med oss mange nok ganger og i ulike situasjoner vil hunden etter hvert bygge opp en forventning til at det lønner seg å ta kontakt med oss.


Det er ikke noe problem å lære hunden å skille på når den skal gå fint i bånd og når den får trekke, så du trenger absolutt ikke å måtte velge enten eller.

Det er praktisk å ha en hund som kan trekke når vi er på f.eks. joggetur, skitur eller sykkeltur og som går fint i bånd på de daglige turene. Ved å bruke forskjellig utstyr når de kan trekke og når de skal gå fint i bånd lager vi tydelige skiller for hunden. Forskjellig utstyr kan være hverdagssele og trekksele, med og uten magebelte, vanlig kobbel og strikkobbel. Det trenger ikke være store forskjeller så lenge vi er konsekvente, hunden vil da få med seg og lære forskjellene etter hvert.  

En ting til som må nevnes når det gjelder å lære hunden å gå fint i bånd og utstyr er flexibånd. Det er det båndet der lina går inn og ut av selve håndtaket utfra om hunden er nærme eller langt unna oss. Flexibånd er som regel 5 eller 8 meter, men for at hunden skal få mer bånd må den selv trekke det ut, ved å bruke det lærer man altså hunden og trekke. Noe som vil være helt motsatt av det vi prøver å lære den. Når du trener gå fint i bånd og de gangene hunden skal gå fint i bånd på tur uten å trekke bør du derfor et vanlig kobbel. Ved å bruke et bånd med samme lengde hele tiden vil hunden etter hvert lære hvor stor radius den har fra deg og at den innenfor de meterne av båndet kan snuse rundt og gå fritt.