Hvordan skal vi gjøre treningen både enklest og gøyest mulig for hunden? Er kriteriene våre tydelige nok, og følger vi dem eller finnes det "smutthull" underveis?

Hva må vi huske på i bli-treningen?

  • Er belønningen verdt å jobbe for?
  • Hvor belønner vi?
  • Hvor tydelige er kriteriene dine? Finnes det "snarveier"/"smutthull" i treningen som hunden kan utnytte?

 

Er belønningen verdt å jobbe for?

For å lære hunden at det lønner seg og er gøy å jobbe over tid, må man bruke ulike belønninger til ulik innsats. Enten på mengde/tid og/eller kvalitet på belønninger som gis. 

Hvis jeg belønner med leke prøver jeg å leke med hunden like lenge som den har jobbet, det vil da si at jo lenger tid øvelsen/kjeden tar desto lenger blir lekeøkten (belønningen) på slutten også. Bruker jeg godbiter gir jeg selvfølgelig ikke godbiter i to minutter om det var så lang tid hunden jobbet i forkant, men jeg gir flere godbiter av gangen eller gir noe hunden liker VELDIG godt. Hvis man er nøye på dette lærer hunden at belønningen i enden blir gøyere og gøyere ettersom tiden går, og da får man en hund som synes det er gøy å jobbe over tid!


Hvor belønner vi?

Når du trener på å øke avstanden mellom deg og hunden, når hunden skal bli i posisjon, og du avslutter med et et innkallingssignal, som f.eks. "kom" eller "hit", og belønner hos deg er det "å komme" den egentlig får belønning for. Å gjøre det innimellom gjør ingenting og er bra for at ikke bli-øvelsene, som i utgangspunktet er rolige øvelser, skal bli for langvarige og kjedelige. Vi må bare ikke glemme å belønne i posisjon også for å forsterke den atferden vi faktisk vil ha. Husk derfor på å gå tilbake til hunden og belønn den for å sitte/ligge også. 

Som hovedregel bør du gi mer belønning i posisjon enn ut av posisjon!

Hvis vi alltid gir et innkallingssignal før belønning er det fort at hunden begynner å "tjuvstarte". Den vet at du snart roper på den, og da er fort at fristelsen av å hente belønningen selv blir for stor. Hvis vi da i tillegg lar hunden få belønningen fordi "det gikk jo nesten" / "du var ganske flink", er det det som lønner seg og den vil fortsette med det. 


Hvor tydelige er kriteriene dine? Finnes det "snarveier"/"smutthull" i treningen som hunden kan utnytte?

Hunder trener oss like mye som vi trener dem, og vil helst få mest mulig på enklest mulig vis. Hvis de ser en mulighet for å ta en "snarvei" griper de den. Man bør derfor prøve å tenke gjennom hva og når man belønner.

Hvis hunden reiser seg på eget initiativ bør du ta den tilbake til utgangspunktet, gi signalet for sitt (eller den øvelsen du trener) på nytt og igjen gå fra før du belønner. Det fordi; 

  •  Hvis du belønner idet den setter seg, etter at den på eget initiativ har reist seg, finner den fort ut at det lønner seg å reise seg for at du ber den sitte på nytt og dermed få ny belønning. Da er det ofte en lettere vei til belønning enn å fullføre hele øvelsen. 
  •  Ta den alltid tilbake til utgangspunktet og si "sitt" på nytt der - hvis det er en hund eller annen forstyrrelse bak dere som hunden egentlig vil bort til lærer den fort at den kan reise seg og på den måten komme nærmere det den vil bort til fremfor å fullføre hele øvelsen. 

Vær derfor nøye med å kun belønne de repetisjonene som gjøres riktig, og gjenta øvelsen om hunden reiser seg for tidlig. Du kan eventuelt gjøre øvelsen lettere, ved å gå færre skritt/kortere tid, men fullfør hele øvelsen før belønningen kommer. Ta hunden også alltid tilbake til der du startet øvelsen hvis den reiser seg og kommer bort til deg på eget initiativ. Den skal kun reise seg når du har gitt innkallingssignal eller frisignal i forkant. 

Hunder gjør alltid det som lønner seg, og det de gjør mye blir de gode på!