Hunder trenger både fysisk og mental stimuli, men mental stimuli har kanskje aldri vært viktigere enn nå når hverdagen preges av mye innetid.

Det er ikke til å legge skjul på at Corona preger oss alle, også våre firebeinte bestevenner. Vi skal selvfølgelig gi hundene våre de daglige turene som normalt, men oppfordres til å holde oss mer inne enn det mange kanskje er vant med. I tillegg er alt av treninger, kurs og stevner avlyst og utsatt, noe som gjør at vi kanskje "glemmer" bort treningen litt innimellom. 

Selv hjemme i stuen kan vi gi hundene våre god mental stimuli, uten å måtte bruke for mye utstyr. Man kommer langt med hverdagsting de aller fleste allerede har i hus, og her kommer noen eksempler;

Godbit- / matsøk

Begynn innendørs med å ha hunden sittende ved din side. Sleng ut en neve godbiter eller fôrknotter på gulvet, og når du sier ”søk”/"værsågod" kan hunden finne dem. Hunder bruker nesa slik vi bruker synet, og den vil snuse seg frem til alle bitene på gulvet. For å gjøre det vanskeligere kan du legge ut godbiter i et rom når hunden ikke er med, og deretter slippe inn hunden som må lete etter disse. Dette kan også gjøres ute i f.eks. hagen der godbitene ikke er like lett å finne, og hunden virkelig må bruke nesen. 

Godbiter og mat kan også puttes i gjenstander eller pakkes inn på annet vis, slik at hunden selv må få dem ut. Her er det fint å bruke ting du finner hjemme, f.eks. en tom dorull/tørkerull, pappeske, flaske, kjøkkenhåndkle og fleeceteppe for å nevne noe. Kun fantasien setter grenser her. 

Dorull/tørkerull: putt godbiter inni og klem sammen endene.

Pappeske: Putt godbiter oppi, gjerne sammen med noen gamle aviser eller noe annet du kan gjemme dem sammen med. 

Flaske: Legg noen godbiter i en tomflaske og sett den på gulvet. Hunden skal nå finne ut av hvordan flasken må vinkles for at godbitene skal falle ut. Pass bare på at hunden ikke tygger i stykker flasken og får i seg plastbiter!

Kjøkkenhåndkle/fleeceteppe: Pakk inn godbiter i et tøystykke og la hunden selv finne dem ved å pakke det opp. Det går også an å få kjøpt en snusematte, som er mange små fleeceteppebiter satt sammen til en matte der man enkelt kan gjemme godbiter innimellom, slik at hunden må snuse seg fram til alle de gjemte bitene. 

Balanse & kroppskontroll

Kanksje har du en balansepute liggende i kjelleren eller på loftet, som du egentlig skulle bruke selv men aldri har fått gjort. Ta den frem og bruk den til hundetrening i stedet. 

Lær hunden å stå på balanseputen, to eller fire bein utfra størrelse på puten og hunden. En fitnessball passer også fint til balansetreningen, men hold ballen mellom bena mens du trener så hunden ikke faller av. Å trene kjernemuskulaturen er like bra for hunden som for deg, så hva med å starte nå med f.eks en økt hver om dagen?

Kong

Fyll en kong med f.eks. leverpostei, vom og hundemat eller noe annet hunden liker godt, gjerne med et par fôrknotter også. Legg kongen i frysen i en stund. Når innholdet er fryst kan du gi kongen til hunden, den vil da bruke litt tid på å slikke ut alt innholdet. Mange hunder liker også å tygge på isbiter, gjerne med en fôrknott i, men og rene isbiter.

Selvkontroll / vær så god

Øvelsen å legge godbiter på hundens nese kan være vanskelig til å begynne med. Start med å legge en godbit foran hunden. La hunden stå eller sitte stille og vente på et frisignal, f.eks. ”vær så god”. Deretter kan man gjøre øvelsen vanskeligere ved å legge godbiten på frampotene til hunden, som stille skal vente på ditt frisignal før den får ta godbiten. (Vær obs på at noen hunder vil prøve å ta godbiten/maten før frisignalet er gitt, spesielt når de er innen rekkevidde fra hundens posisjon).

Det vanskeligste er å legge godbiten på hundens nese. Bruk godbiter som er flate og som ikke ruller av for lett. Ekstra bra er det om hunden på ditt ”vær så god” klarer å fange godbiten før den faller i gulvet. Du kan også bygge en stabel av godbiter som hunden får balansere en liten stund. Ha det ikke for travelt, her gjelder konsentrasjon!

Gjemsel

Gjem en godbit, gjenstand hunden liker (f.eks. favorittleken) eller en person og la hunden søke seg fram til det. Begynn gjerne enkelt hjemme i stua, mens hunden ser på, og gjør det gradvis vanskeligere. 

Beriket miljø

Sett ut noen ting på plenen, f.eks. en stol, paraply, boks, pute, jakke, støvel, spade (her er det kun fantasien som setter grenser), og la hunden få gå og utforske dem. Kast gjerne også ut noen godbiter slik at hunden må lete etter dem mellom alle tingene. Hunden bruker nesa for å undersøke alle disse gjenstandene og eventuelt finne godbiter, og blir da mentalt sliten.

Nyinnlæring

All form for nyinnlæring, der hunden selv må tenke seg frem til en løsning eller jobbe seg mot et mål (shaping) er bra mental stimuli. Det mange synes er vanskelig når man trener hund er å ikke hjelpe den, vi vil jo bare at den skal lykkes! 

Hvis vi klarer å være helt rolig og ikke si noen ting underveis, annet enn klikk/"bra" (gi belønningssignal), må hunden tenke mye selv noe som gjør at den blir sliten.

Hvis du aldri har brukt denne metoden tidligere er det smart å begynne med en øvelse som for oss er enkel å forstå, f.eks. "gå på puta / i buret" (grunnen til at dette er en enkel øvelse er fordi bevegelse mot puta/buret gir klikk, vekk fra puta/buret gir ingenting - svart/hvitt både for oss og hunden);
1. Finn frem godbit og klikker - og vis for hunden at dere skal trene. 
2. Still deg opp ved siden av puta/buret og kikk på det (for da vil ofte hunden oppsøke/bli nysgjerrig siden du ser på det)
3. Så fort hunden viser interesse for puta/buret - klikk og belønning. (Hvis dette er første gang man trener ved at hunden er aktiv og vi passive i treningen, skal det lite til for å utløse klikket i begynnelsen. Et blikk mot puta er godt nok!). Belønn strategisk ved å gi godbiten i nærheten av det du vil ha hunden til å gå på/i.
4. Krev gradvis mer av hunden - begynn med et blikk, så et skritt mot, to skritt mot, en labb på puta/i buret, to labber, tre labber, alle fire labbene på og til slutt å bli på puta/i buret.

Treningen legges hele tiden opp til hunden, så hvor kjapt man kan gå videre avhenger av hvor fort hunden tar det. Er den vant til lokking og mye hjelp underveis i treningen fra tidligere vil det ta lenger tid før den tester ut nye ting på eget initiativ, men bare smør deg med tålmodighet og klikk når den prøver. Det viktigste med denne type trening er å huske på at hunden skal være den aktive part, og belønn riktig tanke/forsøk. Når vi selv bare kommer inn i det er det kun fantasien som setter grenser, begynn gjerne med et triks eller noe som ikke er så viktig. Klarer man det ikke, så ta en pause og prøv igjen senere. 

Andre øvelser/triks du kan trene er;

- sitt
- ligg
- sitte bamse
- snurr rundt
- slalåm mellom beina 
- bukke / lekestilling
- rygge
- high five / gi labb
- hopp opp i førers armer
- hopp over beinet, armen eller gjennom en rockering
- hold fast

Det hender at jeg vil trene, men ikke vet hva jeg skal trene. For å slippe å bruke masse tid på å bli enig med meg selv hva dagens treningsøkt skal være, tar jeg fram rally-lydighetsskiltene og trener på et av dem, eller momenter til et av dem. Det viktigste er ikke nødvendigvis hva man trener, men at man trener!

Rally-lydighet er variert og består av både hverdagslydighetsøvelser, triks, agility mm, så her får man litt av alt og variert trening. Skiltene med forklaring finner du her