Mange synes at det å ha valp er mye jobb. Som fersk hundeeiere har man gjerne hundre spørsmål. Man undrer seg om man gjør feil, eller om det valpen gjør er normalt. Selv for erfarne hundeeiere kan en ny valp i hus by på utfordringer. På valpekurs får man svar på spørsmålene og god veiledning. Men hva kan du gjøre hjemme for å overleve valpetiden? Her kommer 3 tips som vil gjøre din hverdag med valpen lettere!

Tips 1: Bruk mat for alt det er verdt!

Fôrer du hunden din med tørrfôr? La hunden søke etter tørrforknottene. Enten strø det ute i hagen, eller mens du går tur. Gjem knottene rundt i huset, eller stappe knottene inni en ball/leke med hull i. Du kan også strø tørrforet i et teppe/håndkle, surre det sammen og knyte det. For ekstra utfordring, legg teppet i en pappeske. Husk å følge med de første gangene og sørg for at du ikke har en hund som svelger teppebiter og pappbiter. Dersom han gjør det, så er ikke dette rett aktivitet for hunden. Da er neste alternativ mye tryggere:

Fyll hule leker med klissete mat. KONG lager gummileker som tåler veldig røff behandling og finnes i alle størrelser og forskjellig tøffhetsgrad. Disse kan fylles med snadder, og valpen kan få i seg næring samtidig som han blir trøtt og underholder seg selv. Det er naturlig for hunder å jobbe for å skaffe seg mat, og de aller fleste trives med å få en utfordring! Hvis du har en hund som slikker i seg innholdet veldig fort, så kan du stappe kongen i fryseren. leverpostei, vom, oppbløtet tørrfor, kvernet kjøtt, hva som helst som er litt klissete og legge det i fryseren. Det er helt trygt å gi kong frossent til din valp, da bruker han 5 ganger lenger tid på å få i seg innholdet. Det kan også lindre vonde gummer i tannfellingen. Noen forslag til trygt kliss å stappe i kongen: vom fra vom & hundemat, kvernet kjøtt, leverpostei, oppbløtet tørrfor blandet med noe godt. Moste middagsrester er også populært. Husk å ikke gi for saltet og krydret mat til hunden.

kong ivrig

 kongkong2

Er ikke dette fryktelig grisete da?

Jo det kan det være, og da kommer vi over til neste tips:

 

Tips 2: Kompostgrinder!

De er billige, koster en brøkdel av kommersielle valpegrinder, man får tak I dem til rundt 99 kr for 4 vegger på butikker som Jula, Clas Ohlson, osv.

Det følger med noen stålspiraler, men de kan du kaste. Det er mye bedre å stripse sammen grindene med ledsningsstrips. Klipp av endene så ikke hunden spiser dem.

 

Fordeler med grind:

 •   Valgfri størrelse (hekt på så mange grinder du vil)
 •   Avgrenset område for å holde hund og ting trygt
 •   Hjelper med å få valpen stueren, da det er mindre sjans for at den vil tisse på «plassen sin» og  kan holde seg til du får tatt ham/henne ut
 •    Grinden kan lett brettes sammen og legges vekk
 •    Har man unger, eller ikke mulighet til å holde valpen under oppsyn er den tryggere i en      valpegrind  enn å vimse rundt I huset på egenhånd
 •    Dersom du serverer kong, griseører, kjøttbein eller lignede så blir griset her
 •    Det kan være lurt å ha en voksduk I bånn med tepper oppå for å beskytte gulvet
 •    Beskytter valpen mot andre dyr i huset, og andre dyr i huset mot valpen
 •    Valpen lærer å akseptere å være avgrenset området
 •    Hjelper på innlæring av å like å være i bur
 •    Et godt hjelpemiddel til alene hjemme-trening

 

Når valpen vet at i grinden får han kong og godsaker, og det er også her han skal slappe av, så blir grinden en trygg og positiv plass å være. Valper lærer dette fort, og i løpet av kort tid spurter valpen inn der selv.

En advarsel for alle som eier en utbryter-artist, grinden vil ikke kunne holde igjen en bulldoser, en muldvarp, en kenguru eller en som strips-gnager. For majoriteten av hunder der ute, så vil det likevel fungere som romdeler, bur og sove/spisplass.

 grind

Tips 3: Mange korte treningsøkter hver dag!

En sliten valp er en valp som (nesten) ikke finner på pøbelstreker, og nesten ingenting sliter ut en valp mer enn å måtte tenke! Valper kan ikke tenke og konsentrere seg så lenge av gangen. Så øktene varer alt fra 1-4 minutter når de er veldig små. Men, man kan ha 5 sånne økter i løpet av en dag, og plutselig har du trent valpen til å bli litt lydigere i 20 minutter pr.dag! De er små svamper som suger til seg kunnskap og elsker å være sammen med deg. Bonusen er at dere blir bedre kjent og styrker båndene. Tren på enkle ting, særlig når valpen er energisk så kan du med god samvittighet la den ligge i valpegrinden etterpå. Husk å la valpen gå på do før du setter den i grinden. Nå kan du i fred og ro gjøre husarbeid, betale regninger eller andre av dine favorittsyssler. En bonus med å gjøre dette, er at du lærer valpen å veksle mellom å være i aktivitet og koble av for å sove. Du har også oversikten over når valpen våkner og kan derfor ta valpen ut før han rekker å gjøre fra seg inne.

trene

Naturligvis vil disse tre tipsene også fungere på de fleste voksne hunder. Jeg forer fremdeles mine voksne border collier og min malinois med vom og hundemat i Kong som er frossent. De går av hektende og sprenger en og annen sikring så glade de blir. Jeg får være superhelt og julenisse hver dag! Vinn-vinn situasjon.

 

Kanskje du sitter og tenker; «Skal man bruke mat til ALT? Blir ikke valpen min FEIT da?» Svaret er ja, man bruker mye mat til alt mulig når man har valp for mat er det viktigste for valpen ved siden av sosial kontakt. Svaret på om hunden blir feit, er nei. Du bruker jo maten som valpen skal spise uansett. I stedet for å gi den i en matskål helt gratis, så gir du den i godbitsøk, i kong og i trening.

 

Hva er dine beste valpetips? Kommenter gjerne under dette innlegget, og gjør noen to og firbente glade.