9-10 september arrangerer vi kurs i Tellington TTouch med Milene Wallin. Men hva er egentlig TTouch? I dette innlegget svarer Milene på våre spørsmål.

 
5 spørsmål til Milene om Tellington TTouch trening:
 
1 - Hvor hørte du om TTouch for første gang?
För många år sedan när jag gick min första grundläggande kurs i hund-beteende på The Cambridge Institute of Dog Behaviour and Training läste jag i kursmaterialet att man kunde använda TTouch Träning för att rehabilitera rädda eller traumatiserade hundar. Det var bara en enda mening, men det sådde ett frö av nyfikenhet i mig. Vi hade precis adopterat vår första omplacerings-hund, Poppy, och jag letade febrilt efter bra sätt att hjälpa henne överkomma sina problem.
 
2 - Hvorfor begynte du å bruke TTouch?
Jag behövde helt enkelt hjälpa vår första hund Poppy. Finna ett sätt jag kunde bygga tillit, stärka hennes självförtroende och även förstå henne bättre.
 
3 - Hvor ofte bruker du TTouch?
Varje dag faktiskt. Jag använder dock inte alla delar av TTouch varje dag, men t.ex. koppelhanteringen är otroligt användbar. Det är mjuka, följsamma rörelser som ökar hundens lyhördhet samtidigt som den ger ägaren ökad kontroll.
 
4 - Hva er det som gjør TTouch så anvendelig?
TTouch är en otroligt stor verktygslåda. Det finns så många olika delar som man kan använda i olika situationer, det främjar bland annat lugn & ro. Många hundar lider av stress, frustration eller rädsla. Att kunna hjälpa hundar att lugna ner sig gör att de blir mindre utåtagerande, t.ex. mindre aggressiva viket öppnar möjligheten för att lära sig ett nytt beteende så att de kan hantera situationen på ett bättre sätt. En stressad hund, kan som bekant inte lära sig någonting. Man kan således aldrig undervärdera en lugn sinnesstämning vare sig hos hunden eller ägaren.
 
5 - Hvorfor bestemte du deg for å utdanne deg til TTouch instruktør?
Att finna TTouch var lite som att ”komma hem” för mig. Äntligen fann jag en effektiv metod där man ser hunden, respekterar hunden och ger den valmöjlighet. Det är ett enormt bra komplement till träning med positiv förstärkning och när man arbetar med problem-utredning. Jag ville helt enkelt lära mig så mycket jag kunde om TTouch. Sen kom även vår andra hund Iggy in i bilden. Iggy är en omplaceringshund från Rumänien med en lång lista av ”utmaningar” kan man säga. Hade jag inte haft TTouch som hjälpmedel tvivlar jag på att vi hade orkat eller kunnat fortsätta ha Iggy.
 
Vil du bli med på kurs med Milene? Du kan melde deg på her: http://www.catchhund.no/kurs/365-tellington-ttouch-emotioner-and-adferd-m-milene-wallin