Eller er det ikke fart som er greia med rallylydighet? Bruken av ordet «rally» gir jo gjerne assosiasjoner til stort tempo, men det er ikke egentlig fart som er poenget med rallylydighet. Det er riktig at det er makstid i rallylydigheten, men du har GOD tid på deg så det er ingen grunn til å stresse. I de høyeste klassene kan det bli viktigere med bruken av tid, men det er ingen grunn til å la seg skremme fra å prøve rallylydighet fordi man tror at en selv eller hunden ikke er kjapp nok.

Rallylydighet er en av våre mest populære hundesporter og ble tilknyttet NKK-systemet i 2013. Det går ut på at hund og eier sammen går en bane satt sammen av 15-22 øvelser. De ulike øvelsene angis med et skilt, og skiltene tas i en gitt rekkefølge på samme måte som hinderene på en agilitybane. Banen er ny for hver gang, men det er bestemt hvilke skilter som kan benyttes i hver av de 4 offisielle klassene. I tillegg får du gå og øve deg på banen (uten hund) i ti minutter før klassen starter. Rekruttklasse er en uoffisiell klasse der man får belønne ved visse skilt og kan være et godt sted å starte om du har lyst til å prøve konkurranser, men du ikke er sikker på om hunden har lyst til å jobbe så lenge uten belønning.

Gummi med rosett og premie etter rallydebut

Rallylydighet er en hundesport med en lett og positiv tone og du har lov til å rose hunden underveis i banen, noe som gjør det til en egnet sport for alle typer hunder og eiere. I klasse 1 er hunden i bånd, men i de øvrige klassene skal hunden være helt naken. I stedet for å få poeng underveis starter alle ekvipasjer med full score, 200 poeng, og så dras det poeng underveis for eventuelle feil som blir gjort.

Trener du lydighet er rallylydigheten også en fin ting å kombinere det med blant annet fordi du får så mye god trening på å gå lineføring eller fri ved foten rundt en masse rare objekter (kjegler, skilt og markører er jo over alt på en rallybane).

Gaffa og jeg har startet rallysesongen for i år! Planene for året er å bli klare til konkurransedebut og ikke minst faktisk melde på en start eller tre. Slik jeg jobber er det ganske vanskelig å få det til å klaffe med konkurranser som både er i nærheten og på tidspunkter jeg kan, men til høsten blir det trolig enklere. I tillegg er planen å få autorisasjon som rallyinstruktør. Jeg har dekket de fleste kravene allerede, men mangler blant annet å holde tilstrekkelig med egne rallykurs, men det håper jeg å få i boks i løpet av sommeren. Noen av timene skal holdes sammen med en godkjent rallyinstruktør og der har jeg fått lov til å henge på den fantastisk flinke Merete Kristensen!

Er du nysgjerrig på rallylydighet? Jeg har planlagt kurs både i Follo (mai) og Hønefoss i forbindelse med CATCH-campen (juli). Disse kursene er beregnet på de som har begynt å trene litt rallylydighet og vil lære mer, for eksempel for å trene mot en konkurransedebut eller for de som har lyst til å forsøke rallylydighet for aller første gang. Kursene legges opp slik at både hund og eier har det gøy samtidig som at alle får noen utfordringer.

 

Rallylydighetskurs (helg) i Follo 21.-22.mai: 
http://www.catchhund.no/no/kurs/159-rallylydighetskurs-trinn-1

Rallylydighetskurs på CATCHcamp 4.-5.juli:
http://www.catchhund.no/no/kurs/165-catch-camp-rallylydighetskurs

 

I tillegg har Kjersti Johansen rallylydighetskurs i Drammen 11.-12.juni
http://www.catchhund.no/no/kurs/89-rallylydighetskurs-trinn-1 

 God trening, folkens! Håper vi sees :)