Om inspirasjon, people skills og apportering etter ClickerExpo Stamford.

Som over snittet entusiastisk hundetrener og instruktør er det både viktig og gøy å holde seg oppdatert, lære nye ting og se ting fra nye vinkler. Som Certified Training Partner hos Karen Pryor Academy (KPA-CTP) er jeg også nødt til å dokumentere videreutdanning hvert år for å beholde sertifiseringen. For meg er det ultimate stedet å gjøre dette på ClickerExpo-konferansene i USA. Her går 4 ulike foredrag parallelt med 2 mer aktive «labber» fra 8 om morgenen til 18 på kvelden. Det er nok like greit at det bare er 3 dager, for allerede etter én dag begynner man å føle seg rimelig mettet av informasjon. Like vel er det trist når det er over. Det er en helt unik stemning å omgås 600 andre hunde- og treningsinteresserte. Jeg parkerer introverten (litt) og må sikkert være stille hele påskeferien for å veie opp. Det ble noe krøll med bildene mine, så de som er her er de jeg har klart å redde (primært fra loggen på facebookchatten).

Karen Pryor - klikkertreningens grand old lady

Det er noe helt spesielt med å (igjen) få møte klikkertreningens "grand old lady", selveste Karen Pryor. Her er også mitt eminente reiseselskap, Lisa Marie Havro, som om mulig var med på å gjøre turen enda bedre. (Takk!) Jeg skal ikke forsøke å oppsummere konferansen i en stusselig liten bloggpost. Det er uanset ikke mulig. Men jeg tenkte å nevne noen av de tingene jeg tar med meg videre og kanskje slenge inn noen sitater også. 

Torsdagen var det kurs i problemløsning, med tanke på problematferd, med Ken Ramirez. Dette kurset var kun for KPA-CTPs og ikke en del av selve konferansen per se. Det var mye fokus på det å lære folk å akseptere ansvaret for egen hund og trening uten å på noen måte legge skylden hos dem. Alle gjør vi valg som viser seg å resultere i uønsket atferd hos dyrene våre, det betyr ikke at vi hverken er dumme eller gjør ting vanskelig med vilje. Vi må like vel akseptere at våre handlinger påvirker dyrenes læring. Jeg satte også stor pris på fokuset om viktigheten av at om man skal lære opp dyreeiere må man øve på sine "people skills". Det er jo hundeeiere/katteeiere/fugleeiere osv vi først og fremst skal trene, mens de så skal trene egne dyr. 

Actually, people skills are behavior skills. It's just a different kind of animal.
-Ken Ramirez

Han nevnte også en liste på 8 årsaker som kan være grunnen(e) bak problematferd:

  1. miljøet
  2. noe sosialt
  3. noe psykologisk
  4. noe fysisk
  5. treneren
  6. hvordan man legger opp øktene
  7. tidligere problematferd som kommer tilbake (regression)
  8. desensitisering

Dette er naturligvis svært grove grupperinger, men det kan jo være en kjekk liste å ha i bakhodet når ting dukker opp. Jeg kommer ikke til å gå inn på detaljene om de ulike punktene nå, men det er bare å spørre om du blir nysgjerrig.

Abracadabra, behavior be gone! --> Not gonna happen.
- Ken Ramirez 

Lisa, Hannah, Ane

Et av de største aha-øyeblikkene for egen del var i Hannah Branigans "Unfreeze your retrieve", en forelesning jeg vurderte å droppe til fordel for noe annet siden jeg ikke riktig opplever at apportering har vært noe problem hittil. Heldigvis gjorde min stalker-aktige fiksering på Hannah at jeg ble med like vel. Hun nevnte noe jeg har pratet med flere om i det siste i forbindelse med utfordringene med de nye apporteringsøvelsene der hundene skal bremse opp på rak linje, plukke apportbukk og så fortsette fremover. Her sliter mange hunder mer med å bremse og plukke apportbukken rent siden de ikke samtidig skal snu (noe som uansett krever brems), men i stedet fortsette videre fremover. Hannah nevnte at det her foregår to ting som begge er vanskelige:

  1. å bremse (med eller uten snuing)
  2. å bøye seg ned og plukke opp noe uten å snuble i det

Det vi vel alle egentlig har hørt før er jo at man bør splitte atferdene og trene de enkelte bitene hver for seg. Nå slår det meg som så selvsagt at man bør splitte plukking fra bremsingen, særlig med tanke på de nye apporteringsøvelsene. Spurte Hannah om dette med en bremse-target eller lignende og hun foreslo at kanskje en godbit kunne være enklere enn target. Skal uansett leke litt med dette fremover og avgi rapport på sikt. Gaffa er avgårde på mammapermbesøk i Sverige så får ikke testet med henne helt enda. Stripsen skal få inn dette som en del av sin grunntrening fremover. Jeg innser at man scorer mye nerdepoeng av å glede seg til å løpe hjem og trene bremsing. 

Tror i grunn dette er langt nok for denne gang, vanskelig å summere opp en så læringstett helg i få ord! 

God treningspåske! Strips og jeg skal kose oss med grunnferdigheter.Strips leker

- Ane