Vi er på det punktet i treningen at vi endelig kan begynne å sette sammen til litt helhet. Med noen konkurranser på planen er det på tide å evaluere hva som er de viktigste svakhetene for øyeblikket.

Min Gaffa er en morsom liten hund. Hun var en del av Maria Brandels "Från Valp till Stjärna"-kull som i tillegg til trening underveis det første året også hadde en egen treningssamling med Maria i fjor høst. Kjempegøy! Vi er på det punktet at vi begynner å plukke sammen litt delmomenter til noe mer helhetlig, noe som jo er vanvittig moro. Vi hadde rallydebuten vår her for noen uker siden, med en middelmådig førstepremie og en strålende disk. Snart skal vi i ringen igjen og de siste par treningene har blitt brukt til å teste hvor svakhetene våre ligger. De fleste kjenner man til, men det er alltid noen blindsoner man trenger hjelp til å få frem. Jeg fikk blant annet en venninne til å kommandere oss gjennom LP1, har testet litt tannvisning med fremmede med mer. En av de tingene jeg oppdaget var at Gaffa ble veldig satt ut av prating under fellesdekk. Jeg skal ikke si at vi har hatt enorme mengder trening på fellesdekk, men hun har jo vært borti dette jevnlig over ganske lang tid og jeg har opplevd henne som ganske trygg på å bli liggende på nye steder, med nye forstyrrelser osv. Men tydeligvis har jeg holdt kjeften min under denne treningen. 

Gaffa på rallykonk

Gladlaks på sitt første stevne! 

Jeg har inntrykk av at det primært er om jeg prater at hun blir i tvil, men for sikkerhetsskyld fant jeg ut at jeg får trene på litt ulike lyder underveis. Da Gummi debuterte i lydighet lå han ved siden av en setter som pep kontinuerlig og med en BC som stirret på ham på motsatt side så jeg fant ut at det var på tide med litt kreativitet. For jeg kjenner ikke så mange med hunder som kan pipe og sutre på kommando under fellesdekk. I går testet jeg med at jeg sa slike ting som "takk det holder, kommander, gå tilbake til hundene" osv med normal stemme og det gikk fint. Men jeg ønsker ikke at fokuset skal gå på å ignorere det jeg sier, som det lett blir om fokuset blir på å venne henne til at jeg sier ting mens hun ligger. Så da fant jeg frem en liten bluetooth-høyttaler som kan kobles til mobiltelefonen, et lite utvalg av kosedyr og dro med meg hund, kamera, godbiter og stæsj og dro til barnehagen over gata. Der var det allerede unger og en hund som lekte innenfor det inngjerdede området og det blåste, noe Gaffa synes er ekkelt, så det var rikelig med forstyrrelser av mer ordinær type. Vi fikk også publikum som stoppet på gangveien for å se på showet. 

Jeg kjørte tre repetisjoner. På videoen har jeg satt opp hastigheten på deler av klippene for å vise litt av helheten uten at det tar så alt for lang tid. Jeg synes hun gjorde det riktig bra. Planen er å senere prøve tilsvarende, men med høyttaleren på andre steder enn rett ved henne også. Man kan absolutt dra det for langt med helt urealistisk og ekstrem overtrening, men noen ganger kan det absolutt være verdifullt å integrere litt dingser i treningen. Og ikke noe vondt om overtrening, altså, det er kjempegøy! Man må bare huske å ikke holde det på et så ekstremt nivå at det blir mer hjelp for hundene enn forstyrrelse. 

Nå gleder jeg meg til å teste resultatene i både rally- og LP-ringen, så blir det ny runde med evaluering. Men det er jo bare starten av konkurransekarrieren til Gaffa, så fokuset mitt er at hun skal kose seg på stevnestedet og i ringen. Jeg ønsker meg en hund som hopper ut av bilen, ser seg omkring, konkluderer at det er stevnedag og tenker YES! nå skal vi kose oss. 

 Kos dere med sommertrening og konkurranser - kanskje sees vi?

/Ane