Ved å gjøre hundens middag litt mer utfordrende kan man få inn aktivisering i hverdagen på en enkel måte. Her får du noen kjekke tips på hva du kan bruke og hvordan du kan fylle leker med råfor på en enklere måte!

Ymse aktiviseringsleker

På aktivitetsdag i avdeling Follo & Moss i dag pratet vi blant annet om ulike former for aktivisering i hverdagen, deriblant hvordan vi kan bruke hundens vanlige måltider som aktivisering. Godbitsøk med tørrforet strødd utover hagen eller gjemt rundt i huset, tørrfor i ulike godbitleker man får kjøpt, tørrfor i selvlagde aktiviseringsleker slik som flaskene på dette bildet der enten tuten på flasken eller ekstra hull gjør tørrforet litt mer vanskelig tilgjengelig.

godisflasker

Særlig med slike flasker, men viktig å tenke på med alle leker, er at det er viktig å ikke la hunden være alene med en leke den ødelegger. Spiser de biter av slik plast kan det fort bli farlig. Ha hunden under oppsikt og ser du tegn til at den vil spise leken og ikke maten så bytt med noe ekstra godt og prøv en annen type leke i fremtiden. 

Bruker man ikke tørrfor men for eksempen Vom og hundemat eller tilsvarende kan man fylle dette i en mengde ulike hundeleker. At de på bildet over kun er fra KONG er en tilfeldighet, jeg har også varianter fra blant annet Jolly, Starmark og West Paw Design som jeg bruker mye. 

kong wishbone

Et kjekt triks når man skal fylle kvernet rå mat i ymse gummileker er å klippe av toppen på en halvlitersflaske og bruke den som trakt. KONG Wishbone er en av mine favoritter som en første leke av denne typen. Den kan også fylles med godbiter/tørrfor, men jeg synes den er genial til kvernet mat/boksmat. Den er ikke dyp og det er mulig å nå alt for selv små eller kortnesede hunder. Samtidig er den krevende nok til at det tar tid å få ut alt. 

fylle wishbone

Det samme prinsippet fungerer på de fleste ulike fyllbare gummilekene og gjør det fortere å fylle dem. 

fylle kong genius

Vil man øke utfordringen kan man fryse lekene. Jeg fryser gjerne en batch og så har jeg en stund og det er lett å plukke ut et par på dager der hundene trenger noe ekstra å holde på med. Bruker man ikke råfor kan man blande tørrfor med litt kjøttdeig, most banan, leverpostei, boksmat eller annet som hjelper til å klisse det litt sammen og deretter fryse. 

En av de vanligste variantene å fylle er den klassiske KONGen. For mange hunder er disse litt vanskelige i starten og de klarer ikke slikke i seg alt. Det kan være lurt å legge noen tørre godbiter nederst slik at du ikke sitter igjen med en propp av leverpostei eller råfor nederst som du deretter må plukke ut (eller grøss og gru - finner den grønn og fin etter at den har trillet under sofaen og blitt glemt en stund). Det finnes egne oppvaskbørster som passer for å vaske inni KONGen, men det er like greit å frisere en vanlig flaskekost litt om man ønsker seg slikt. Det er vanlig at slike leker kan vaskes i oppvaskmaskinen. 

En mengde ulike leker som egner seg både til tørrfor og råfor kan du finne i CATCH Hundeutstyr - Kreativhund sin nettbutikk.