Vi har hatt noen fantastiske turer denne uka og flere skal det bli. Men ute på tur har jeg blant annet hatt tid til å tenke på dette med gode forberedelser. Jeg innser at denne posten er «too little, too late» for påsken, men vi får kalle det en forberedelse på sommersesongen!

 

Turvettreglene

#1 - Legg ikke ut på langtur uten trening
Gaffa med kløv

Hundene gir gjerne alt, og de fleste sier ikke stopp før de allerede har gått alt for langt. Tenk på at om du aldri går på skitur utover noen dager i påsken eller dere stort sett tråkker rundt kvartalet og så vil gå fra hytte til hytte en uke i fjellet i sommer så blir det brått veldig stor belastning på muskulatur, poter og ledd som ikke er vant med det og sjansene for skader øker. Det samme gjelder om du vil at hunden skal bære eget utstyr og mat på telttur i sommer. En grei tommelfingelregel for kløving er at hunden kan bære en tredjedel av egen vekt. Hunden bør være utvokst (ta utgangspunt i fylt 2 år) før man begynner med nevneverdig vekt i kløven, men man kan starte med tilvenning til kløven tidligere. Knøvlet avispapir er fint for å fylle ut kløven. Kløven må i tillegg sitte godt og kløvveskene bør ikke rekke ned forbi albuen til hunden.

 Planlegg og trapp opp treningen nå så er både to- og firbent klare til neste langtur! 

(PS: Gaffa er under to år og går med en kløv som er litt for stor, men for tilvenning til kløv fungerer den helt fint.)

 

#2 - Hundene trenger også oppvarming og nedtrapping

Melis zoom

Har du en hund som spinner avgårde så snart den slippes løs? Da er det kanskje lurt å la hunden gå i bånd de første femten minuttene av turen så den får varmet seg opp i et mer fornuftig tempo. På samme måte er det lurt å trappe ned litt før man setter hunden i bilburet og kjører hjemover så koble hunden og la den gå i bånd igjen det siste stykket.

 

#3 - Vis respekt for folk og dyr på din vei

Gaffa på brygga

Ta hensyn til båndtvang eller ekstraordinær båndtvang. Har du løs hund bør den kobles ved passeringer av folk og hunder du ikke kjenner. Du har kanskje kontroll på hunden selv om den er løs, men tenk på at de som er redde for hunder (eller har redd hund) og ikke kjenner deg ikke kan se på deg om du har kontroll eller bare tror at du har det. De fleste av oss har vel sett folk kalle inn hunden, tro alt er i orden, og vips kommer den stormende imot deg igjen…

Vis også respekt for andre dyr dere møter, både ville og tamme. Bruk bånd om det er fare for at hunden jager eller skader andre dyr på veien. Det er kanskje ikke alle steder det er nødvendig å plukke opp etter hundene, men gjør det heller en gang for mye enn en gang for lite! Ligger det en hundelort midt på stien fra noen andre kan man gjerne ta en pinne og vippe den utenfor stien i det minste. Alle som ferdes med hund gagnes av at hundeeiere flest ikke blir sett på som en plage.

 

#4 - Gå over hunden og sjekk for skader
Gaffa i lyngen
Poter og punkter der sele/halsbånd/dekken kan gnage bør sjekkes flere ganger i løpet av turen. Ha med potesalve, potesokker og en ekstra sele med en annen fasong om du skal gå langt slik at såre poter kan få avlastning og man kan unngå slitasje fra selen. Bytt gjerne sele underveis om hunden går og trekker over lang tid/flere dager.

 

#5 - Pakk fornuftig 

KvikkLunsjGaff

Ha med potesalve, potesokker, alternativt sele/halsbånd/bånd i fall noe ryker eller for å unngå gnagsår og er det kaldt bør du ha med varmepose/dekken til pausene. Vann og en snacks/mat til både to- og firbent er viktig. Kompass og hodelykt samt kart til lengre turer er kjekt å ha. GPS på telefonen er supert, men du bør vite at du kan finne tilbake uten også. En lykt kan være fantastisk om det skjer noe og mørket kommer før du trodde.  

(PS2: Hunder skal naturligvis ikke spise sjokolade, så Gaffa måtte nøye seg med å posere med KvikkLunsjen. Hun syntes hundegodis var helt ok belønning for jobben.)

Kos dere på tur, folkens! 

/Ane