Lørdag 27/3 2016 var vi en liten gjeng som hadde stand for CATCH Hundetrening og hundeutstyr på påskeutstillingen i Letohallen. En av de produktgruppene som genererte mest spørsmål var FitPaws sine produkter http://kreativhund.no/categories/fitpaws

Balanseputer i ulike former og fasonger og andre "dingser" har blitt veldig populært i senere år. De kan brukes til slikt som styrketrening, skadeforebygging, opptrening etter skader eller å lære hundene kroppskontroll. De kan også brukes for å lære hundene å være trygge på ulike og ustø underlag og som aktivisering og moro.

Mine hunder råfores, men jeg ender alltid opp med noen tørrforprøver og tørrforgevinster fra konkurranser. En av tingene jeg gjør når jeg har valp er å gi dem små "godbitsøk" på den nuppete siden av ulike balanseputer. Nuppene gjør at godbitene blir liggende og du får en lavterskeløvelse der valpen får høy belønningsfrekvens for å gå på ustøtt underlag.

Vil man bruke FitPaws eller tilsvarende utstyr til styrketrening/skadeforebygging så bør man tenke på noen ting:

  • Det har ingen funksjon å øke vanskeligheten (ustøtt underlag) før hunden kan gjøre øvelsen stødig på bakken. Tren derfor stå/sitt/ligg etc så de kan gjøre dette uten problemer på bakken først, selv om det er mer morsomt å holde på med dingser. Å stå rolig og stødig er mer krevende enn du tror. Bare prøv å sitte helt urørlig noen minutter selv...
  • Se an hunden og gjør dem komfortabel med utstyret du bruker før du setter i gang med øvrig trening. Sørg for at utstyret står/ligger støtt og pass på at hundene ikke faller ned og blir skremt eller slår seg om du bruker høyere ting som en peanut eller donut. Det er mulig å bygge et stativ av PVC-rør slik at slikt som en peanut eller yogaball står stødig.
  • Skal du trene styrketrening med hunden bør den få god oppvarming og nedtrapping. Begynn med en 15 minutters lufterunde, eller legg opp til at du tar treningsøkta etter tur og la dem få strekke ut igjen en runde etterpå.
  • Som kroppskontrolltrening kan jeg også øve på at hundene både samler seg og strekker ut mer enn normalt, men ta utgangspunktet i stødige og naturlige posisjoner med rett rygg når du trener med balanseutstyr.
  • Tren ikke styrketreningen alt for ofte, gi hundene hviledager imellom, og tren bare korte økter.
  • Ønsker du å lære mer fancy øvelser så gå et kurs med en som er god på skadeforebygging/opptrening, vi kan gjøre mer skade enn gagn om vi holder på for mye uten å gjøre øvelsene riktig.

Gummi, min forrige hund, ble rå på kroppskontroll etterhvert som jeg fikk mer og mer dilla. Her er er par filmer fra tidlig trening med ham:

Nå kjenner jeg motivasjonen kommer boblende for å trene mer kroppskontroll med Gaffa! Her er en liten instragramvideo fra i høst om noen vil titte: https://www.instagram.com/p/-osmwYsof_/?taken-by=thewrigglebutts

Nyt de siste påskedagene! Her er det øsregn og ekkelt og perfekt vær for å være inne og  trene litt kroppskontroll!

/Ane (som har hund som tror hun er laget av sukker og smelter i regn...)