Dette innlegget retter seg mest mot deg som er aktiv med hund, for eksempel i konkurranse eller på prøver, som trener mot et eller flere mål. Noen ting kan være relevant for familiehunden også, men fra min side er det rettet mot de som på en eller annen måte er aktive innenfor trening av hund.

Dette innlegget retter seg mest mot deg som er aktiv med hund, for eksempel i konkurranse eller på prøver, som trener mot et eller flere mål. Noen ting kan være relevant for familiehunden også, men fra min side er det rettet mot de som på en eller annen måte er aktive innenfor trening av hund.

Som ganske aktiv med hundetrening går jeg også på mange kurs for forskjellige instruktører. Mange spør; jamen du kan jo å trene inn de forskjellige tingene? Jo, det kan jeg jo alltids få til. Men det er jo ofte sånn at man blir sittende litt fast i treningen og trenger noen tips til videre trening. Og personlig er jeg opptatt av å ikke bli sittende fast i min egen ''boble'', men heller spørre etter hjelp slik at jeg kan få forskjellige innfallsvinkler på ting. Her benytter jeg meg primært av to ting; Kurs og treningskompiser.

Her for litt siden var jeg på et kurs med Siv Svendsen, en veldig kjent instruktør. Hun sa en ting som jeg synes er så innmari viktig. Hun sa: Ta alt jeg sier med en klype salt! Med det mener jeg plukk det du har tro på og tenker at kan fungere for deg, og gi blanke i resten!

 

Akkurat dette synes jeg er utrolig viktig! Og det er grunnen for at jeg selv fokuserer på å gå kurs for mange forskjellige instruktører - det er om å gjøre å plukke med seg det som passer for MEG, og lage meg et treningsopplegg ut ifra det. På et par kurs jeg har vært har jeg kanskje nesten ikke plukket med meg noen ting, mens på andre har jeg plukket med meg en god del. Sånn er det, og det handler ikke om at instruktøren er spesielt GOD eller DÅRLIG, det handler om hvorvidt instruktørens erfaringer samsvarer med mine egne så det gir mening for meg. Den instruktøren jeg synes er bra, er det derfor ikke sikkert du synes er like bra. Jeg kan godt være med på kurs med hvem som helst, for jeg tenker at det finnes garantert ett eller annet jeg kan ta med meg. Ikke alle kurs ender opp med å være verdt det, men det kan man ikke vite på forhånd - og faktisk heller ikke fordi noen sier at det ikke var bra.

Hvordan skal man få til dette?

Jo, det er lett å bli overbevist når man er på et kurs, fordi instruktøren vil jo noen ganger ha mange argumenter for hvorfor sin måte er den beste! Og en ting mener jeg ganske bestemt. når man er på kurs, prøv det instruktøren foreslår, kjenn litt på det. Selv om du ikke har helt troen, gå all in der og da. Prøver man ikke er man jo heller ikke kvalifisert til å si at det ikke funker :)

Det jeg har hatt stort fokus på, er å lære meg læringsteorien. Altså hvordan en hund fungerer sånn helt på bunnen. For det er det ingen som kan si noe på! En hund er i bunn og grunn en hund, og hundene gjør det som lønner seg, de responderer for eksempel særdeles godt på forsterkning. Hvorvidt akkurat ditt individ tar belønning/straff/whatnot eller ikke, er klinkende likegyldig. Hunder responderer godt på forsterkning, det er en av tingene vi vet. Det er selvfølgelig mer, så jeg brukte litt tid på å sette meg inn i dette. Altså helt basic faktakunnskap om hunder er lurt å ha i bunnen, for at du selv lettere kan vurdere ut ifra dine egne holdninger og erfaringer om du kan ta det instruktøren viser deg med videre i treningsopplegget.

Videre er det da kanskje innlysende at mine varsellamper ringer når man sier at man kun går på kurs for en spesiell instruktør, og ingen andre. Jaha, hvorfor det? Kan jo jeg finne på å spørre om. Jo, fordi jeg liker måten denne instruktøren trener hund på! Ah, det er jo ikke er dumt svar. Det er jo et veldig bra svar. Og mitt oppfølgingsspørsmål kan da for eksempel bli: Så hvordan trener du hund da? Jo, som denne instruktøren. Mhm.. Da begynner det å falle litt sammen for meg. Vi må ikke være så blåøyde å tro at hver og en instruktør går rundt og finner opp kruttet! Jeg tør å påstå at de gjør det som jeg har nevnt over; henter inspirasjon fra forskjellige steder, og setter det sammen ut ifra hvordan de forstår hundetrening :)

 

De instruktørene jeg er mest glad i å gå for er superflinke, men jeg tror de på ingen måte funnet på det meste selv! De har tatt det ut ifra sin erfaring, med hunder, mennesker og teori, tatt det fra hverandre og kanskje pakket det inn i en litt nyere pakke. Den pakken inkluderer sine egne ord, øvelser som bygger på det samme, de innreder på en måte huset sitt på sin egen måte, så er det jo fortsatt et hus.

Det å lære seg litt teori, i tillegg å hente inspirasjon fra forskjellige kilder tror jeg er veldig lurt for helheten i treningen. Det å ha noen å trene sammen med er også gull verdt, for det er jo ikke slik at man er på kurs hele tiden.

Treningsmiljøer

Et treningsmiljø er viktig for meg. Om vi er 3, 5, 9 eller 13 stk spiller ikke så stor rolle, bare det er noen som trener sammen. Selv har jeg forskjellige jeg trener sammen med, fordi jeg synes det er ålreit å få litt forskjellig input, og ikke minst så er jeg en sosial person som liker å skravle :)

Man skal passe seg for å tillegge andre meninger de ikke har, det er viktig. Spør dem heller, men ikke vær redd for å få et ærlig svar! Man bør også være litt bevisst på hvilket fokus man har.

Har du fokus på at alle skal opp og frem, heier du på de andre når de gjør det bedre enn deg? Heier du på de andre når de får til en øvelse raskere enn deg? Eller heier du på de som gjør det dårligere enn deg, og unngår å kommentere de som gjør det bedre? Dersom noen gjør det bedre enn deg, blir du opptatt av å forklare hva som gikk galt akkurat den dagen? Blir du stille og mutt når noen gjør det bedre enn deg? Er det vanskelig å spørre - hva gjorde du akkurat der? Er det hardt å innrømme at du ikke skjønner bæret av hvordan du skal trene inn den øvelsen?

Om du kjenner deg litt igjen i dette - skjerp deg :) 

Skjerpe meg, sa du? Jamen det er sånn jeg føler det! Ja, da mener jeg at det er lurt å jobbe med fokuset sitt. Det gagner absolutt meg at treningskameratene mine gjør det bra, og gjerne bedre enn meg. Det har ingenting å si. På veien får de erfaringer som kanskje kan hjelpe meg til å gjøre det bra. Kanskje omsetter jeg deres erfaring til tanker som gjør at jeg gjør det enda bedre, så tar vi det tilbake, så justerer de, så gjør de kanskje det enda bedre igjen. Sånn går runddansen. Det er jo det som er gøy! Å trene sammen, tenke sammen, eksperimentere sammen for å finne ut hva som funker best til akkurat den hunden vi har foran oss. På den måten er jo jeg kanskje med å bidrar til at min treningskompis vinner over meg, og det er jo bare superkult. På veien lærer vi sinnsykt mye alle sammen. Mye mer enn om jeg bare skulle holdt min kunnskap og mine erfaringer for meg selv, og de andre skulle gjort det samme. Så utrolig kjipt det høres ut!

''I denne treningsgruppen leker vi ikke med maller!'' Som dere ser er ikke jeg i den treningsgruppen!

Når man ser seg rundt på de forskjellige treningsmiljøene er det mange normer og uskrevne regler ute å går. For eksempel: ''I denne treningsgruppen har vi bare Border Collier, fordi de er best i LP'', ''I denne treningsgruppen bruker vi ikke klikker, fordi det er bare duppe-tanter som bruker det'', ''I denne treningsgruppen er det ikke lov å si nei til hunden sin, for det er slemt'', ''I denne treningsgruppen lærer vi inn rundering på denne måten, for den er best'', ''I denne treningsgruppen belønner vi ikke hunden med leke, fordi det forstyrrer de andre hundene'', ''I denne treningsgruppen trener vi kun på hele agilitybaner, og ikke momenter, for det er så kjedelig'' og så videre. Og jeg har hørt så mange varianter av dette at jeg blir helt oppgitt.

For meg er det viktig å trene sammen med folk som faktisk trener hunden sin, og som synes det er ålreit å tenke litt selv på hvordan de vil gjøre det. Jeg er ikke interessert i å følge et sett med tulleregler bare fordi noen med høyere ''rang'' har satt dem. Mener heller ikke at det er feil at noen har lyst til det, jeg bare liker å lufte muligheten for å tenke litt selv. Nå skal det sies at jeg er dårlig på rang-ordninger når det gjelder hundetrening, jeg er så naiv at jeg mener at alle kan ha noe å bidra med i min hundetrening. Det å prøve å tenke litt selv kan aldri gjøre deg dårligere til å trene hund hvertfall :)

Jeg er hellig overbevist om at man ikke kan bli så god alene - som man kan sammen med andre. Det å tenke litt sammen med andre, kanskje komme seg litt ut av komfortsona er gull verdt! Dette er min erfaring, og så godt som alle jeg har snakket med om det mener det samme. De sier hvertfall ikke noe annet, så da tror jeg på dem!

Sånn alt i alt tror jeg igrunn vi som trener mot et mål er ganske enige, men det oppstår fort noen forskjeller i fokuset. Men målet er jo det samme! Keep your eye on the goal!