Det å svømme med hunden gir den verdifull aktivisering. Det er godt for muskler og utholdenhet. For en hund som er skadet er dette virkelig en flott treningsform, da det ikke belaster hunden på noe vis annet enn at den får brukt kroppen sin. Ved løping på hvilket som helst underlag vil det alltid belaste hunden noe, men dette er ikke tilfellet ved svømming. Det er også godt for sirkulasjonen hos hunden da det er en treningsform som aktiviserer mange muskelgrupper på en gang. Svømming er populært å bruke i rehabilitering på grunn av dette.

Dette er en treningsform som passer for alle hunder, uavhengig av bruksområde.

Vi kan kaste noe som hunden skal hente, noen hunder tar seg en liten svømmetur på egenhånd, vi kan svømme sammen med hunden eller hunden kan svømme ved siden av oss mens vi padler på brett eller lignende. 

 

Jeg pleier å bruke leker når jeg skal kaste noe til hunden, for eksempel en tennisball. En annen vannleke jeg anbefaler på det sterkeste er Lighthouse fra Rogz. Denne synes litt på bildet over samt at du ser den på bildet under. Det som er så genialt med den er at den står litt opp av vannet, på den måten er det lett for hunden å se den i tillegg til at det er lett å få tak i den når hunden kommer ut til den! Den kan kjøpes her.

På varme dager hvor hunden eller vi mennesker ikke orker så veldig mye, er det gull verdt for hunden å få aktivisere seg med litt svømming! På de aller varmeste dagene er det jo slik at vi begrenser lange turer og annen aktivitet, på grunn av fare for overoppheting og fordi det kanskje rett og slett ikke er spesielt snilt mot hundene. Da er svømming et nydelig alternativ. Bare husk å ikke sette igjen hunden i bilen når du skal innom butikken før du kommer dit den kan bade!

Kan alle hunder å svømme?

Jeg har hørt flere teorier på dette, og mange sier at det finnes hunder som ikke kan å svømme. Jeg kan være enig i at det finnes hunder som ikke forstår hvordan man skal svømme, men jeg skal være så bastant å si at alle hunder KAN svømme - sånn rent fysisk sett. Det blir litt som at jeg ikke kan danse, fordi at jeg ikke har øvd og ikke har rytme. Men jeg er jo faktisk fysisk i stand til det.

Med eller uten redningsvest?

En redningsvest kan være med å gjøre så det føles tryggere for hunden når den er i vannet - den kjenner at den ikke synker, og får derfor kanskje ikke så fort panikk. 

Svømmetrening - altså når det skal svømmes langt, i båt og på brett når man er langt ute - vil jeg personlig bruke redningsvest på min hund. Dette er på grunn av at jeg har respekt for at hunden, som oss, kan bli sliten. Det å svømme med redningsvest gir hunden frihet til å kunne flyte litt uten å anstrenge seg så veldig, og det er derfor rimelig å anta at den har bedre kontroll på hvor sliten den blir. Det vil gi meg som eier en bedre mulighet til å hjelpe hunden min dersom den har behov for det når vi er på lengre svømmeturer.

Å ''sjøsette'' en hund

Å sjøsette en hund betyr akkurat det det står, altså ta hunden uti vannet og påse at den svømmer. Ganske akkurat sånn som man gjør med en båt, bortsett fra at en hund ofte er noe mer håndterbar. Altså, med en båt, når man skal prøve den på vannet, setter man den utpå og kontrollerer at den flyter. Akkurat sånn har jeg god erfaring med å gjøre med hunder også.

Vita (på bildet over) er en stor og tung hund, før hun får teknikken og selvtilliten på plass er det behov for redningsvest. Denne synker faktisk! Vanskelig å sjøsette er den også. Les om det lenger ned.

Her er det en kort video av Kava, 11 uker, som ''sjøsettes''.

I praksis er det man gjør å ta fra dem muligheten til å gjøre noe annet enn å svømme. Kanskje vil du bruke det populære ordet ''tvang'' om dette? Tja, til en viss grad er det jo det. MEN, en viktig ting her for min del: Jeg lar det ikke være opp til hunden om den drukner eller ikke. Den får selvsagt hjelp om den blir redd eller går under vann - noe annet er jo ren ondskap, eller?

 

Det er litt derfor jeg sammenligner det med å sjøsette en båt, om den tar inn vann, vil produsenten ta den opp, justere detaljer og prøve å sjøsette den igjen. Dersom valpen synker, eller av en eller annen grunn ikke får til å svømme (etter erfaring, svært lite sannsynlig), løfter jeg den opp igjen, hjelper den å roe seg, og setter den ut igjen. Det er viktig at valpen har et sted den skal svømme til, for eksempel noen som står og roper på den, så den vet hvor den skal. Er jeg på en strand tar jeg den for eksempel gjerne uti vannet og lar den svømme innover.

Fremgangsmåte:
  • Ta med hunden ut i vannet, ikke for langt
  • Ha en medhjelper på stranden som venter på hunden
  • Hold hunden til du kjenner at den er rolig
  • Plasser hunden kontrollert i vannet og påse at den fortsatt er rolig
  • Slipp hunden i retning medhjelperen
  • Følg på bak hunden så den har tryggheten av at du er der (om du rekker)
  • Pass på at medhjelper belønner hunden, og at du roser og viser at hunden er flink
  • Dersom det er best for hunden, så kan du stå på land så den kan komme til deg, og medhjelper bære den ut - vurderingssak.
  • Viktig: Du skal ikke være streng mot hunden for å få den til å gjøre dette, om den er urolig skal du ikke si nei eller være sint! Du skal forholde deg rolig og være en støtte for hunden slik at hunden har mulighet til å ta innover seg at dette ikke er farlig. Ros når hunden er rolig - trenger ikke si så mye mer :)

Dette er ikke en ''oppskrift'' jeg mener fungerer for alle, eller som passer for alle hunder. Dette er rett og slett det jeg har gjort, og som har fungert for meg :) Det er i alle fall etter min erfaring en god prosess for å få hunden til å forstå at det faktisk går an å svømme.

Etter jeg brukte denne fremgangsmåten badet jeg sammen med hunden igjen på stranden, hunden ville selvsagt være med, og brukte bittelitt tid før den turte å svømme ut til meg på eget initiativ. Og etter det var det full fart med henting av baller og lignende - poletten hadde falt ned.

Se video av hvordan resultatet ble her.

Lykke til! Kos deg med hunden din i sommer :)