Det er noe de fleste kjenner til, som har vært borti en valp - nemlig at de biter. Og de biter igrunn ganske hardt, disse små søte valpene.

Daglig er det oppdateringer på hundegrupper på sosiale medier som i en eller annen form spør om; Hva i alle dager skal jeg gjøre, valpen min biter! Og det er ikke snakk om et lite napp, det er ofte snakk om full tilt med knurring, hopping, henging i klær, blodige hender og til og med biting i ansiktet.

Så hvorfor gjør disse valpene sånn når vi bare er snille med dem? Det er jo krise! 

Veldig søt, men veldig skarpe tenner! Bilde: Hege Killi

Normalt har valpene 28 melketenner, og disse skal felles i perioden 4-6 mnd. Etter dette skal det vokse ut 42 tenner som er komplett tanngard for voksen hund (Kilde: Agria). Jeg regner med at dette er som med spedbarn når de får tenner, det kan være vondt, det klør og det er vanskelig å slappe av når det står på. Vi voksne kan sikkert kjenne det igjen vi også - tannverk er noe herk!

På grunn av dette er det viktig for valpene at de har noe å bite på, som kan lindre litt av irritasjonen. Har de ikke det så er det jo fryktelig fristende å bite i hender og klær. Jepp, jeg vet hva du tenker - det er ofte fristende å bite oss SELV om hunden har tilgang på noe å bite i. Her må vi være smartere enn valpen!

 Mange hunder har sterke instinkter, vi må ikke glemme at dette er dyr. Jaktinstinkt er noe vi kan se hos mange valper. Dette synes godt når de prøver å jakte på noe som er i bevegelse, og ikke overraskende: de KOMMER til å bite i det som er i bevegelse.

Her har vi en luring som har fått tak i en sokk! De henger godt fast de små pirayaene! Bilde: Hege Killi

Her kommer 5 gode tips til deg som har valp. Jeg håper noen av disse (eller en kombinasjon av alle) kan hjelpe deg med akkurat din valp.

Ikke lek med hendene!

Gjør deg selv en tjeneste - bare ikke gjør det! Å leke med hendene er en god trigger for det nevnte jaktinstinktet, og de valpene som har litt kamp i seg (altså som liker drakamp og fysisk kontakt) vil elske at du dytter litt i dem.

Valpen synes det er fryktelig gøy at du leker med hendene, men ikke tvil på at den vil benytte anledningen til å sette tennene i hånda di. Og å bli bitt av en piraya med glimt i øyet er sjelden å anbefale - det vil være vondt, og du vil begynne å blø. Kanskje drar du til deg hånda, dette vil også valpen elske. Motvillig til å miste den gode tyggeleken vil valpen ofte prøve å holde bedre tak. 

Moralen er: Blir du bitt i hånda av valpen, IKKE dra den unna. Hold den heller stille og løsne rolig valpens grep ved hjelp av den andre hånda.

For å leke med valpen din, bruk heller en fille, et gammelt håndkle eller en fargerik og fin leke fra dyrebutikken. Slik at hunden tidlig får erfaringer med at du har morsomme greier å tilby som faktisk ikke er hånden eller genseren din.

Begrens handlingsrommet til valpen når den klikker!

Haha ja, jeg bruker begrepet ''klikker'', fordi det er jammen de de gjør noen ganger. Når valpen bøyer seg litt fremover, gir deg tigerblikket og hopper på deg, da sier jeg at den klikker!

Time out! Ofte er ''klikket'' et tegn på at
de bør slappe av litt!

Det jeg har gjort i disse situasjonene er å begrense handlingsrommet til valpen. Jeg har ikke svart på noen av de forstyrrede henvendelsene de gir, men bare rolig fulgt valpen til senga si. Vi jobbet mye med å ligge i ro på senga, men når villdyret våkna så ble det rett og slett fengsel.

Vær så kjedelig som overhodet mulig

Det er ikke tull. Det har noe for seg :) Når valpen kommer i det rette moduset, så blir jeg bare helt lam i kroppen og kjedelig. Jeg beveger meg sakte, hendene slutter å bevege på seg og jeg blir helt stille. Ser ikke på den, snakker ikke til den eller noe form for kontakt. Går rolig vekk fra valpen, gjerne inn i et annet rom (på toalettet eller lignende). Nytt forsøk når jeg kommer ut igjen, i tilfelle valpen klarer å regulere seg. Dersom den ikke klarer det setter jeg den i bur eller innenfor valpegrind eller lignende.

Tips: Dersom hunden henger fast i deg, løsne grepet heeelt rolig uten å si noe før du gjør som beskrevet over. Dersom valpen henger i bena dine mens du går, gjør det samme. Heeelt rolig og uten å bry deg om valpen. Og da mener jeg en endring i energien sånn at valpen virkelig merker det. Slow-motion.

La hunden ha tilgang på noe du foretrekker at den setter tennene i!

Inne i buret/valpegrinda eller hva du velger å bruke som stengsel når du vil ha litt fred er det lurt å ha et par ting som valpen kan bite i - for det er ikke tvil om at de klør i tennene i denne perioden. Et ben, fryst kong med noe digg i eller andre ting man kan kose seg med. Kast også gjerne maten dens utover gresset med jevne mellomrom, det er en super aktivitet!

Det er lurt å gi valpen mulighet til å leke med forskjellige gjenstander, gjerne litt før den bestemmer seg for at du er den beste gjenstanden innenfor en gitt radius :)

Ikke kjeft på den, den kan ikke noe for det

Etter min erfaring har det ikke noe for seg å kjefte på valpene når de biter oss. Om noe kan dette bare gjøre at den synes det er morsommere - all PR er nemlig god PR for disse småtassene.

Sånn kan det for eksempel se ut når villdyret er i ferd med å våkne. De kan både knurre, flekke tenner og se direkte fiendtlige ut. Men fortvil ikke - de mener det ikke, og det VIL bli bedre!

Forsøk å holde deg helt rolig, og følg valpen til buret/senga, ut døra eller til et avgrenset sted hvor den kan få utløp for sine dyriske lyster.

Men den nakne sannhet er faktisk at de ikke kan noe for det, de skjønner jo ingenting enda :)

Fortvil ikke, det vil gå over. Med tipsene du nå har fått kan du få det til å gå over litt raskere enn om du ikke gjør noen tiltak :)