Blodspor er en del av godkjenningsprøven for ettersøkshund, men det er også egne prøver i blodspor for alle raser også for hunder som ikke brukes som ettersøkshunder. Blodspor er også, i likhet med andre typer spor, en flott aktivitet for hund og eier.

Ja, så hvordan gjør vi dette da? Først og fremst så må du ha blod. Det enkleste (og dyreste) er å kjøpe frossent matblod i butikken. Det er ikke alle butikker som har dette, så det kan være du må lete litt. Ellers kan man sikkert få kjøpt på slakterier hvis man har mulighet til å oppbevare litt større mengder.

Når du tiner blodet kan det være lurt å la det stå i oppvaskkummen, da det hender at boksene har fått en skade slik at det kan lekke litt blod. Når blodet er tint heller du det opp i ketchupflasker eller lignende og fryser det igjen, så kan du bare ta opp en og en flaske når du skal trene. For at det skal være lettere å dryppe blodet når du legger sporet pleier vi å blande det med litt vann.

I tillegg til blod så trenger du en bit av et dyr. I reglementet står det at det skal være en del av hjortevilt, som oftest er dette en rådyrskank (nederste del av et rådyrbein). Dette er dessverre ikke noe man får kjøpt på butikken, her må man kjenne noen som kjenner noe eller lignende. Andre ting kan selvsagt også brukes, bl.a. har vi kjøpt ubehandlede kaninskinn av Ingvild, som skal brukes som sluttgjenstand i blodsporene.

Når blod og viltdel er ordnet, kan vi begynne å legge spor. Et prøvespor er 600m, det inneholder et avbrudd (strekning uten blod) på 10 m, en 90 graders vinkel uten blod, et sårleie (oppspark med ekstra blod) som hunden skal markere og slutt (skanken). I start og slutten av sporet er det oppspark med ekstra blod. På hele sporet skal det brukes 3dl blod. Sporet skal ligge mellom 18 og 24 timer.

Vi begynner selvsagt ikke her, men greit å vite hva en trener fram mot. Er det en erfaren sporhund, så er jo ikke 600m et langt spor, da er det liggetiden som må trenes. Som eksempel så var Gøyes første blodspor 4 timer gammelt, neste var 17 timer. Dette gikk hun uten problemer.

Da Mette begynte å trene med Lotta da hun var valp var første sporet et par timer gammelt, etter et par spor kunne vi fort øke liggetiden til 10-12 timer (nattgammelt)

Sporleggingen foregår på akkurat samme måte som når man legger et vanlig skogsspor, du bare går og drypper litt blod samtidig. Pass på at du ikke klemmer for hardt på flaska, det skal være dråper, ikke bekker.

Merk sporet godt, vi kan love at etter en god natts søvn, så husker du ennå dårligere hvor du gikk.

For å gjøre hunden mer interessert i sårleie, kan du grave ned en boks med litt godbiter el slik at du får mer snusing og leting i dette området. På prøven skal du nemlig kunne gi beskjed til dommeren om at det er et sårleie. Skanken kan det være lurt å binde fast i et tre når du legger den ned, så ikke rev eller andre dyr stikker av med den i løpet av natten. Hunden skal også markere skanken, dette pleier ikke å være noe problem da de fleste hunder synes dette er veldig spennende.

Når du går sporet er tempoet veldig viktig. Det må gå i et rolig tempo da det er tenkt at du har med en skytter. For noen hunder kan jo dette være en vanskelighet, da de fleste hunder som liker sportrening nok går litt fortere enn de ønsker på blodspor. Når det er sagt så sier egen erfaring at når sporet blir såpass gammelt så går farten automatisk ned. Gøye går akkurat i grenseland, så dette er noe vi må jobbe litt mer med før vi stiller på en prøve.

 

Lykke til med treningen

Kjersti & Mette